Perinteiset Japanilaiset metallityötekniikat. Opiskellessani Japanissa pääsin tutustumaan näihin erikoistekniikoihin, joilla on länsimaissa vain hyvin vähän taitajia ja tunnettavuutta. Tekniikoilla on vuosisataiset perinteet ja työ tehdäänkin käyttäen muuttumattomina säilyneitä käsityökaluja, pieniä vasaroita, talttoja ja punsseleita.

Vasaroiden tapahtuva kaiverrus mahdollistaa perintesen länsimaissa tunnetun käsikaiverruksen hienovaraisten viivojen ja tekstuurien lisäksi voimakkaamman materiaalinpoiston ja näinollen voimakkaammat kolmiulotteiset muodot. Tekniikkaa voisikin paikoin verrata kuvanveistotaiteeseen.

Metalli-istutuksissa, eli intarsioissa, pohjametalliin kaiverretaan istutettavalle metallille reunoiltaan lohenpyrstömäinen syvennys, johon istutettava metallinpala upotetaan ja pakotetaan kiinni. Liitokset ovat mekaanisia, eikä niissä käytetä liimoja tai juotteita. Liitokset ovat kuitenkin erittäin lujia, koska itse kappale toimii tavallaan niittinä.


Metalliseokset. Patinoitumattomien hopean ja eriväristen kultaseosten lisäksi Japanilaisissa metallitöissä käytetään useita eksoottiselta kuulostavia seosmetalleja, joita patinoimalla saadaan useita erilaisia värisävyjä.

Shibuichi. Suoraan käännettynä shibuichi tarkoittaa yhtä neljäsosaa. Perusmuodossaan se sisältää 3/4 kuparia ja 1/4 hopeaa. Suhteita muuttamalla ja muita seosaineita lisäämällä (esim. kulta, lyijy) saadaan patinan väriä säädettyä tarvittaessa tummemmaksi tai vaaleammaksi. Perinteisellä tekniikalla veteen valettu shibuichi patinoituu kauniisiin harmaan sävyihin seostuksesta riippuen aina hopeanharmaasta lähes mustaan saakka. Materiaalin erityispiirteisiin kuuluu pinnan kaunis kimalle, joka muistuttaa metallinhohtomaalien pintaa.

Shakudo. Musta kupari. Metalliseos sisältää pääosin kuparia ja vaihtelevan määrän, 1%:sta ylöspäin kultaa. Metalli patinoituu kauniin purppuransävyiseksi mustaksi.

Kupari. Kaikille tuttu, mutta jalometalliseppien hyljeksimä kauniin punasävyinen metalli, joka voidaan patinoida ruskean sävyistä aina tulipunaiseen. Käytetään puhtaana ja seosaineena miltei jokaisessa metalliseoksessa. Kaiken patinoinnin perusta.

Rauta. Japanissa raudan ja terästen käyttö hienometallitöissä on ollut yleistä ja sitä varten on kehitetty useita erilaisia patinointitekniikoita. Patinat perustuvat ruosteeseen, joka eri tavoin menetellen saadaan stabiloitua ja muutettua mustaksi ns. jaloruosteeksi, jolloin ruostumisprosessi pysähtyy. Ruoste herättää monen mielessä epämiellyttäviä mielleyhtymiä, mutta todellisuudessa tämä raudan ominaisuus tekee siitä erittäin monipuolisen ja ilmaisuvoimaisen materiaalin.

Kuromi-do. Nykyään Japanissakin hankalasti saatavilla oleva metalliseos, jossa kupariin on seostettu pariprosenttia arseenia. Turvallinen normaalioloissa, mutta sulattaminen vapauttaa erittäin myrkyllistä arseeni-kaasua. Patinoituu syvän mustaksi.

Shinchu. Kupariseos, joka sisältää n. 10-15% sinkkiä. Vastaa koostumukseltaan lähinnä tompakkia. Patinoituu kauniisiin okran sävyihin. Yleisin messinkiseos Ms63 (63% kuparia, 37% sinkkiä) on myrkkyä perinteiselle rokushoon perustuvalle patinalle tehden sen käyttökelvottomaksi.


Patinointi. Yleisimmin japanilaisten metallitöiden patinoinnissa käytetään rokusho-nimiseen patinointi-aineeseen perustuvaa seosta. Rokushon tarkka koostumus ja valmistustapa on tarkoin varjeltu salaisuus ja sitä valmistaa vain yksi yritys Japanissa. Patinointia ennen kappale hiotaan ja kiillotetaan tarkoin puhtaaksi kaikesta liasta ja hapettumasta, jonka jälkeen se upotetaan lähes kiehuvaan patinaliuokseen. Liuoksessa kappaletta liikutellaan jatkuvasti tapauksesta riippuen 30 minuutista pariin tuntiin, kunnes patina on täysin muodostunut. Tämän jälkeen kappale huuhdellaan, kuivataan huolellisesti ja vahataan."If we study Japanese art, we see a man who is undoubtedly wise, philosophic and intelligent, who spends his time how? In studying the distance between the earth and the moon? No. In studying the policy of Bismarck? No. He studies a single blade of grass. But this blade of grass leads him to draw every plant and then the seasons, the wide aspects of the countryside, then animals, then the human figure. So he passes his life, and life is too short to do the whole."
            Vincent Van Gogh